Friday the 22nd - Copyright © 2015 lieknejimas.lt. All rights reserved.

 

Sveikų ir gardžių patiekalų receptai



I  Salotos
II Sriubos 


Salotos

1. Brokolio fantazija
2. Žiedinio kopūsto draugijoje
3. Geltonosios salotos
4. Spalvotosios salotos
5. Pikantiškos pupelės
6. Virtų daržovių salotos
7. Ukrainietiškos salotos
8. Žalių kopūstų salotos
9. Salotos su kefyru 


1. Brokolio fantazija 

Komponentai: 
1 nemažas brokolis
3/4 stiklinės gliaudytų graikinių riešutų
5 griežiniai ananaso
pusė stiklinės nesaldyto natūralaus jogurto 

Ruošimas: 
Brokolio žiedyno šakeles apvirinti (geriausia apie 5 min. garuose), ataušinti. Riešutus susmulkinti, ananaso griežinėlius supjaustyti gabalėliais. Visus komponentus atsargiai išmaišyti ir užpilti jogurtu. 


2. Žiedinio kopūsto draugijoje 

Komponentai: 
didelis žiedinis kopūstas
3 pomidorai
2 ilgi agurkai
ryšelis krapų
pipirų
druskos
puodelis nesaldyto natūralaus jogurto 

Ruošimas:
Žiedinio kopūsto žiedyną pasmulkinti, šiek tiek apvirti (turi būti traškus). Pomidorus supjaustyti dideliais kubeliais, agurkus nulupti ir supjaustyti griežinėlių puselėmis. Visus komponentus kloti sluoksniais, kiekvieną truputį apibarstant druska, pipirais ir užpilant jogurtu. Paskutinį sluoksnį apiberti smulkiai supjaustytais krapais. 


3. Geltonosios salotos

Komponentai:
dėžutė marinuotų ananasų (geriausia pjaustytų kubeliais) savo sultyse
dėžutė marinuotų kukurūzų
200 g fermentinio sūrio
5 skiltelės česnako
šaukštas "kario prieskonių"
puodelis nesaldyto natūralaus jogurto 

Ruošimas:
Sūrį supjaustyti dideliais kubeliais, nupilti ananasų ir kukurūzų sultis. Jogurtą sumaišyti su "kario prieskoniais" ir sutrintu česnaku, viską atsargiai išmaišyti. 


4. Spalvotosios salotos

Komponentai:
nedidelis žiedinis kopūstas
keliolika juodųjų alyvuogių be kauliukų
raudonoji paprika
mažas stiklainiukas žaliųjų šparaginių pupelių (arba šaldytų, šviežių, apvirtų bet traškių)
2 šaukštai sukapotų krapų
2 šaukštai vyno acto
2 šaukštai alyvuogių aliejaus (arba vynuogių sėklų aliejaus)
pusė šaukštelio muskato riešuto
šaukštelis cukraus
pipirų 

Ruošimas:
Žiedinį kopūstą pasmulkinti mažomis šakelėmis, virti apie 5 min. su druska ir cukrumi, nukošti, ataušinti, taip pat ir šparagines pupeles apvirti, nukošti ir ataušinti. Alyvuoges supjaustyti puselėmis. Papriką supjaustyti plonomis juostelėmis. Visus komponentus išmaišyti su aliejumi ir prieskoniais, apiberti krapais. 


5. Pikantiškos pupelės

Komponentai: 
200 g šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų)
2 šaukštai aliejaus
4 skiltelės česnako 
2 šaukštai susmulkintų saulėgrąžų sėklų
2 šaukštai vyno acto
cukraus
druskos 

Ruošimas:
Pupeles nuplauti, dailiai supjaustyti, išvirti su druska ir cukrumi, nukošti, ataušinti. Aliejų sumaišyti su actu, sutrintu česnaku bei žiupsneliu druskos. Pupeles sumaišyti su saulėgrąžomis bei gautu padažu. 


6. Virtų daržovių salotos 

Komponentai:
2 svogūnai
2 morkos
2 petražolės
keli stiebeliai saliero
2 paprikos
maža (jauna) cukinija (arba moliūgas)
4 dideli pomidorai
4 šaukštai aliejaus
maltos paprikos,
ryšelis prieskonių - petražolių arba krapų
alyvuogių aliejaus
pipirų
druskos 

Ruošimas:
Daržoves nulupti ir supjaustyti: svogūnus griežinėlių puselėmis, papriką (išėmus sėklas) juostelėmis, salierą mažais gabalėliais, kitas daržoves - šiaudeliais. Puode (geriausia storu dugnu) įkaitinti aliejų, sudėti daržoves ir valandėlę kepti. Užpilti puse stiklinės vandens, virti apie 10 min. pamaišant. Sudėti pomidorus (nuluptus ir supjaustytus į aštuonias dalis!). Valandėlę patroškinti, įdėti prieskonių. Sudėti į salotinę ir apibarstyti susmulkintais žalumynais.  


7. Ukrainietiškos salotos 

Komponentai:
500 g bulvių
150 g marinuotų grybų
200 g kopūstų
3 rauginti agurkai
2 svogūnai
3 šaukštai aliejaus
šaukštas vyno acto arba citrinos sulčių
cukraus
pipirų
druskos 

Ruošimas: 
Bulves išvirti neluptas, ataušinti, nulupti ir supjaustyti kubeliais. Kopūstą supjaustyti juostelėmis, svogūnus ir agurkus - plonyčių griežinėlių puselėmis. Nupylus grybų marinatą juos supjaustyti. Viską sumaišyti, pabarstyti cukrumi, druska ir pipirais. Apšlakstyti actu arba citrinos sultimis. Įpilti aliejaus ir išmaišyti. 


8. Žalių kopūstų salotos 


Komponentai:
pusė galvutės šviežio kopūsto (be viršutinių tamsiai žalių lapų)
ryšulėlis svogūnų laiškų
3 šviežios morkos
2 nedidelės žaliosios paprikos
4 pomidorai
puodelis nesaldyto natūralaus jogurto
cukraus
druskos
pipirų 

Ruošimas:
Kopūstą smulkiai supjaustyti, pasūdyti, truputį pagrūsti - kol atsiras sulčių. Svogūną smulkiai supjaustyti, morkas sutrinti stambia trintuve. Papriką (išėmus sėklas) supjaustyti juostelėmis. Pomidorus nulupti ir supjaustyti į aštuonias dalis. Visas daržoves išmaišyti, užpilti jogurtu su prieskoniais.  


9. Kefyro salotos 

Komponentai:
Galvutė Ledo salotų (Iceberg)
2 pomidorai (gali būti skirtingų spalvų)
žalias agurkas
svogūnas (geriau mėlynas)
ryšelis ridikėlių
pusė stiklinės kefyro
smulkintų krapų 
cukraus
druskos
pipirų 

Ruošimas:
Salotas nuplauti, suplėšyti. Agurką ir ridikėlius supjaustyti griežinėliais, pomidurus supjaustyti į aštuonias dalis, o svogūnus smulkiai. Viską užpilti kefyru, pabarstyti krapais, dėti cukraus ir druskos, išmaišyti.  



Sriubos

1. Minestrote
2. Migdolų sriuba
3. Žalia kviečių sriuba
4. Baklažanų ir pievagrybių sriuba
5. Kreminė cukinijos sriuba
6. Kreminė salierų sriuba su ruginiais skrebučiais 


1. Minestrote

Komponentai: 
1 nedidelis poras
1 svogūnas
100 g šakninių salierų
1-2 morkos
brokolio žiedyno šakelių
žaliųjų žirnelių (aižytų, šaldytų arba konservuotų)
kukurūzų (šviežių, šaldytų arba konservuotų)
maža cukinija
pomidorų (galima ir marinuotų)
50 g pupelių (galima ir konservuotų)
alyvuogių aliejaus
lauro lapelių
druskos ir pipirų
muskato riešuto
prieskoninių žolių, pvz., čiobrelių arba kiečių
1-2 skiltelės česnako
petražolių lapelių 

Ruošimas:
Prieskonines daržoves smulkiai supjaustyti ir pakepinti puode pašildytame aliejuje. Įdėti lauro lapelių ir sutrintą česnaką. Užpilti karštu vandeniu, sudėti pupeles, prieskonines žoles, virti apie 15 minučių. Likusias daržoves supjaustyti kubeliais arba šiaudeliais, sudėti į verdančią sriubą ir ant mažos ugnies virti dar apie 10 minučių. Patiekiant pabarstyti petražolėmis. 


2. Migdolų sriuba

Komponentai:
250 g migdolų
1 litras sojų pieno
gabalėlis cinamono
2 šaukštai razinų
pusė stiklinės natūralių ryžių 

Ruošimas:
Ryžius biriai išvirti, migdolus apiplykyti ir nulupti odelę bei sumalti arba sugrūsti grūstuvėje. Įpilti tiek vandens, kad išeitų tiršta aliejinė masė. Migdolų masę atskiesti karštu sojų pienu, įdėti cinamono ir razinų. Truputį pašildyti (neužvirti). Prieš patiekiant į stalą suberti ryžius.  


3. Žalia kviečių sriuba

Komponentai:
pusė stiklinės kviečių
ryšelis prieskoninių daržovių
0,5 kg bulvių
šalto spaudimo aliejaus
kvapiųjų pipirų
lauro lapelių
druskos
ryšelis petražolių lapelių 

Ruošimas:
Kviečius užpilti vandeniu, mirkyti apie 10 valandų, nupilti ir išvirti. Prieskonines daržoves sutrinti stambia trintuve, bulves supjaustyti smulkiais kubeliais, visas daržoves užpilti verdančiu vandeniu. Pasūdyti, sudėti priskonius, virti apie 25 minutes. Suberti išvirtus kviečius, įpilti aliejaus pagal skonį, pabarstyti smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais.


4. Baklažanų ir pievagrybių sriuba 

Komponentai:
2 baklažanai
200 g pievagrybių
2 bulvės
morka
petražolė
mažas salieras
3 šaukštai susmulkintų svogūnų laiškų
2 pomidorai
alyvuogių aliejaus
pipirų
čiobrelių
kiečio
druskos 

Ruošimas:
Prieskonines daržoves ir bulves supjaustyti smulkiais kubeliais. Karštame aliejuje pakepinti supjaustytus pievagrybius, užpilti verdančiu vandeniu ir virti 30 minučių. Po to sudėti pakepintas daržoves ir bulves, įpilti vandens ir virti apie 20 minučių. Pasūdyti, įdėti nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Sriubą pertrinti, baklažanus iškepti orkaitėje, nulupti odą, supjaustyti riekutėmis ir sudėti į pertrintą sriubą. 


5. Kreminė cukinijos sriuba

Komponentai:
0,5 kg cukinijos
300 g bulvių
2 svogūnai 
2 šaukštai alyvų aliejaus
morka
gabalėlis saliero
petražolės lapelių
druskos
pipirų
čiobrelių
baziliko 

Ruošimas:
Daržoves nuvalyti ir nulupti, supjaustyti kubeliais. Užpilti verdančiu vandeniu ir virti apie 15-20 minučių. Ataušinti, pertrinti, įpilti alyvų aliejaus, pabarstyti susmulkintų petražolių lapelių. Savo nuožiūra pridėti prieskoninių žolių (galima pateikti su skrebučiais). 


6. Kreminė salierų sriuba su ruginiais skrebučiais 

Komponentai:
vidutinio dydžio salieras
morka
petražolė
4 bulvės
2 svogūnai
petražolių lapelių
2 šaukštai šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus
druskos
pipirų
mairūno
skrebučiams: 3 riekės ruginės duonos, 2 šaukštai aliejaus 

Ruošimas:
Svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje, likusias daržoves nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Užpilti verdančiu pasūdytu vandeniu, virti apie 15 minučių. Viską ataušinti (išvirtas daržoves ir pakepintus svogūnus), pertrinti, pagardinti ir pašildyti. Patiekti su skrebučiais (duonos riekeles supjaustyti kubeliais ir pakepinti aliejuje), pabarstyti susmulkintais petražolių lapeliais.

 

This seal is issued to www.lieknejimas.lt by StopTheHacker Inc.